SAHTE KORUMAYI GERÇEK KORUMADAN NASIL AYIRT EDERİZ?
(Koruyucu ekipman konusunda kısıtlı bilgi içerir)

  1. Koruma markalarının İnternet sitesi olmak zorundadır
  2. Ürünün teknik detaylarının internet sitesinde gösterilmesi zorunludur
  3. Kullandığınız ürünün alımını yaptığınız firmadan ilgili korumaya ait güncel sertifikayı isteyebilirsiniz
  4. Korumanın web sitesinde, ürünlerin kodlarının ve sertifika numaralarının bildirildiği "Certification of Conformity" "Uyumluluk Deklarasyonu" olmak zorundadır
  5. Korumaların üzerinde doğru işaretleme, CE yazıları ve Üretim Tarihi olmak zorundadır. Üretim tarihi, 2020 itibarı ile üretilen ürünlerin üzerinde olmak zorundadır. Stoktaki ürünlerde olmayabilir. Yeni üretilen ürünlerde üretim tarihi olması zorunluluktur.(detaylar aşağıda)
  6. Şüphe durumunda koruma firması ile bağlatıya geçip, görsel veya ürünün orjinalini göndererek elinizdeki korumanın gerçekliğini doğrulatabilirsiniz
  7. Toptan ve ihale alımlarında, korumanın marka sahibi olan firmadan; marka patent dökümanları, kıyafeti üreten firmaya yapılan sevk evrakları istenebilir. Ayrıca, koruma üreticisi firmadan adet kontrolü yapılabilir. 
  8. Sahte sertifikalar ile ilgili olarak, bahsi geçen ürünler ile ilgili test ve sertifikasyon işlemleri (Ocak 2021 tarihi itibarı ile) ülkemizde yapılamamaktadır. Sertifikaların verildiği laboratuvarlardan sertifika güncelliği sorgulanabilir.
  9. İşaretlemeleri eksik veya hatalıdır. Örnek işaretlemeler aşağıdadır(3lü kutudaki rakamlar farklılık gösterebilir):

    Eklem koruması işaretlemesi açıklamaları: Standart no: CE EN 1621-1:2012

        Sırt koruması işaretlemesi açıklamaları: Standart no: CE EN 1621-2:2014


Türkiye'den temin edilen, yukarıda bahsedilen koruma sahteciliği ile ilgili korumalar:

CE onaylı korumalar, sadece motosiklet kıyafetlerinde değil, askeri dizlik, dirseklik gibi alanlarda da kullanılmaktadır.
"Kişisel Koruyucu Ekipman(PPE-Personal Protective Equipment)" kategorisindeki tüm ürünler, ilgili standartlartta belirtilen testlere tabi tutulur ve bu testlerden başarılı bir şekilde geçmesi durumunda CE simgesi kullanabilir"


Türkiye'de koruma sahteciliği:
Ülkemizde satılan birçok motosiklet kıyafetinin yanı sıra, resmi kurumlar, dağıtım zincirleri ve kurye kıyafetleri, koruma sahteciliği mağduru olabilmektedir.
 Koruma sahteciliği birkaç şekilde karşımıza çıkmaktadır.

  1. Sahte Korumaların bazılarının üzerinde hiçbir yazı yazmamaktadır. Sadece görsel olarak korumaya benzemektedir. Üzerinde marka dahil olmayan korumalar en tehlikeli sahte koruyucu ekipman grubudur.
  2. Bazı sahte korumalar, orjinali CE sertifikalı olan ve standartlara uyan(hatta bazı örneklerde, sahte korumanın sahtesinin yapıldığı görülmüştür) korumaların görsel benzeridir. Üretici firmanın bilgisi olmadan sahte kalıpları yapılarak, fason ayakkabı tabanı üretimi yapılan yerlerde üretilir. Firmalar gerçek sertifikalarını ele geçirip sahte korumayı gerçek koruma olarak pazarlayabilirler. Ürün sadece "orjinal korumaya benzer görünümdedir" Markalama dahil sahtesi üretilmiş korumalardır.
  3. Bu guptaki Sahte Korumalar, eski tarihli sertifikaya sahip ve güncel testler olan Fitalat / Islak Testlerden geçemeyen, üzerinde üretim tarihi olmayan, güncelliğini kaybetmiş sertifikalara sahiptir. Eskiden standartlarda olan bu korumalar güncel değildir ve standart dışı kabul edilir. Uzakdoğudaki üretici firmalar, eski standartlardaki ve yeni gereksinimleri karşılamayan ürünlerini, ülkemizde satmakta, bu ürünler malesef birçok alanda kullanılmaktadır.
  4. Korumanın ve Sertifikanın sahte olduğu korumalar. Koruma, üzerindeki marka ve sertifika sahtedir. Sahte koruma ile ilgili döküman istendiğinde sahte sertifika belgesi sunulmaktadır.
    Yukarıda anlatıldığı gibi, bu tip sahtecilikler kısa sürede anlaşılabilmektedir.

 

Türkiye'de Gerçek koruma algısı değişmekte, bilinçli kurum ve kuruluşlar tarafından gerçek korumalar tercih edilmektedir.
TSK ve Emniyet güçlerimiz başta olmak üzere, Eğitim ve Operasyon Kıyafetleri, Motosikletli Jandarma ve Yunus birimlerimiz, Profesyonel kurye taşımacılığı hizmeti veren Getir.com gibi firmalar son yıllarda gerçek korumalar konusunda örnek çalışmalar yürütmektedir.


CE Sertifikası nedir ve neden gereklidir?

  • AB ülkeri başta olmak üzere, ülkemiz gibi üyelik hazırlığında olan ülkelerin uyum sağlamak zorunda olduğu standartlar bütünüdür.
  • CE sertifkası olmayan, güncelliğini yitirmiş sertifikası olan, veya sertifikası olmayan ürünler, ürünün standardının gereksinimlerine bağlı olarak, güvenlik, kimyasal ve kanserojen içerik, koruyuculuk, ölçü, raf ömrü gibi gereksinimleri karşılamadığı için AB ülkelerinde satılamamaktadır.
  • İngilizce "Conformity Europe” kelimelerinin ilk harfleri ile temsil edilir, onay alan ürünlerin üzerinde yazılır.
  • Türkçesi  “Avrupa Uyumluluğu” olup, bardaktan pencereye, telefondan sandalyeye kadar birçok alanda Avrupa Birliğindeki ülkelerde satılacak ürünlerin standardizasyonunu kapsar.
  • Standartların numaraları her ürün için ayrıdır. Örneğin, eklem koruma(Diz/Dirsek/Omuz/Kalça Kemiği) standardı: CE EN 1621-1:2012'dir. Ülkemizde, ilgili standardın karşılıkları, ön kısımlarındaki CE nin TS(Türk Standartları) şeklinde değiştirilmesi ile uygulanır. Standardın son kısmındaki yıl, AB ülkelerinde standardın yayınlandığı/güncellendiği tarihtir. İlgili standardın ülkemizde çeviri ve devreye girme sürecinde bir sonraki yıla geçiş olabilmektedir.
  • CE logosunu ürüne yazmak için İlgili laboratuvarlardaki zorlu, ve sürekli değişip zorlaşan test ve sertifika süreçlerini geçmek gerekmektedir. Test gereksinimleri her ürün için farklılık göstermektedir.
  • CE Standardı sayesinde normlar ve test yöntemleri belirlenmiş olup, tüketici ürünlerinin güvenliği sağlanmaktadır
  • Üreticiler ilgili standarda göre üretim yapmak ve müşterilerine sertifikalarını istendiğinde sunmakla sorumludurlar.
  • Sertifika alan firmalar, sertifikası güncel olan ürünlerinde CE yazısını aşağıdaki şekilde kullanma hakkına sahip olurlar.

Sık kullanılan koruyucu ekipman standartları:
Eklem korumalar: EN 1621-1:2012
Sırt koruma: EN 1621-2:2014
Göğüs koruma:  EN 1621-3
Diğer koruma tipleri bulunmaktadır.